Świetlica szkolna czynna jest
od poniedziałku do piątku w godzinach 6.45 - 15.30
Przerwy obiadowe:
Po 4 lekcji – kl. I – V SP
Po 5 lekcji – kl. VI - VII SP, II – III GIM.
INFORMACJE OGÓLNE:
Zapisy na obiady odbywają się na początku lub w trakcie roku szkolnego, poprzez wniesienie opłaty za wyżywienie u intendentki w świetlicy.
Stawka dzienna za posiłki dla ucznia wynosi 3,60 zł.
Aktualny jadłospis znajduje się na tablicy ogłoszeń w świetlicy szkolnej.
WNOSZENIE OPŁAT ZA POSIŁKI
Opłaty za obiady na dany miesiąc przyjmuje intendentka szkoły w godzinach swojej pracy, najpóźniej do 10 dnia każdego miesiąca lub w przypadku świąt, ferii itp. do 10 dnia nauki.
Wnoszenie opłat za obiady potwierdzone jest dowodem wpłaty na numerowanym kwitariuszu. Oryginał otrzymuje wpłacający, kopia pozostaje u intendentki.
Istnieje możliwość wykupienia obiadów w wybrane dni tygodnia, dogodne dla ucznia.
ZWROTY ZA NIEWYKORZYSTANE OBIADY
Zwrot poniesionych kosztów następuje z powodu choroby, wycieczki lub innych przyczyn losowych, jeżeli nieobecność ucznia wynosi jeden dzień lub dłużej po wcześniejszym zgłoszeniu nieobecności ucznia intendentce.
Nieobecność ucznia w szkole zgłasza się u intendentki telefonicznie lub w sekretariacie szkoły, bądź też osobiście (rodzic, rodzeństwo, wychowawca). Tylko na tej podstawie powstała nadpłata może być zaliczona na poczet kolejnego miesiąca lub podlegać zwrotowi.
Szczegółowe ustalenia dotyczące zwrotów:
przypadku planowanej nieobecności ucznia w szkole w celu dokonania odpisu zgłasza się ten fakt z jednodniowym wyprzedzeniem najpóźniej do godz. 14.00 dnia poprzedzającego nieobecność, w przeciwnym razie zwrot za następny dzień nie będzie możliwy;
W wyjątkowych przypadkach (nagła choroba, zdarzenia losowe) zgłasza się ten fakt w danym dniu najpóźniej do godz. 8.00, w przeciwnym razie zwrot za następny dzień nie będzie możliwy;
W przypadku wyjazdów, wycieczek, zawodów sportowych itp. o nieobecności uczniów powiadamiają organizatorzy imprezy na 2 dni przed planowaną nieobecnością. Należy przedłożyć imienną listę.
Odliczenie kwoty następuje w kolejnym miesiącu.
W przypadku nieuzasadnionej lub niezgłoszonej nieobecności na posiłku, uiszczona z góry opłata za niewykorzystany obiad nie podlega zwrotowi.
Program „Mleko w szkole” skierowany jest do uczniów szkoły podstawowej. Celem programu jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych. Program jest administrowany przez Agencję Rynku Rolnego i współfinansowany z trzech źródeł: UE, FPM, dopłaty krajowej.
Program ten spełnia kilka funkcji:
1.Dożywianie dzieci w wieku szkolnym,
2.Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych,
3.Propagowanie zdrowego stylu życia - walka z nadwagą w wieku wczesnoszkolnym,
4.Profilaktyka w skali długofalowej.
PROGRAM „OWOCE I WARZYWA W SZKOLE”
Grupa docelowa:
Program przeznaczony jest dla uczniów klas I – V SP.
Cele programu:
✱ trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w codziennej diecie, na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe;
✱ podniesienie świadomości społecznej dotyczącej zdrowego odżywiania – w szczególności dzieci – a także propagowanie zdrowego odżywiania i szerzenie wiedzy na temat pochodzenia owoców i warzyw poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach.
W długiej perspektywie realizacja ww. celów może skutecznie przeciwdziałać:
✱ wzrastającej liczbie osób z nadwagą i otyłych wśród dzieci w wieku szkolnym;
✱ wzrostowi zachorowań na choroby cywilizacyjne spowodowanemu nieodpowiednią dietą wynikającą m.in. z braku ukształtowania w młodym wieku prawidłowych nawyków żywieniowych;
✱ spadkowi konsumpcji owoców i warzyw w Polsce.
Na czym polega program?
W ramach programu uczniowie mają okazję poznawać zasady zdrowego żywienia, co sprzyja wyrobieniu dobrych nawyków żywieniowych. Dzieci utrwalają te nawyki poprzez:
✱ spożywanie kilka razy w tygodniu porcji owocowo-warzywnych otrzymywanych w szkole;
✱ uczestniczenie w specjalnych działaniach edukacyjnych poświęconych zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw.
Udostępnianie owoców i warzyw
Dzieci otrzymują nieodpłatnie w ramach programu:
✱ świeże owoce: jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie;
✱ świeże warzywa: marchew, paprykę słodką, rzodkiewki, kalarepę, pomidorki koktajlowe;
✱ soki owocowe, warzywne i mieszane.
W naszej szkole z tych programów korzysta 268 uczniów. Produkty mleczne dzieci otrzymują trzy razy w tygodniu, a owoce i warzywa dwa razy w tygodniu.
Rok szkolny 2016/2017
środa (19.04) i czwartek (20.04)
Do szkoły przybywają uczniowie szkoły podstawowej oraz gimnazjaliści na egzamin.
Przywozy do szkoły - tak jak zawsze
Odwozy:
I odwóz o godz. 12.30
II odwóz o godz. 13.30
piątek (21.04)
Do szkoły przybywają tylko gimnazjaliści na egzamin.
Przywozy na egzamin na 8.30 w szkole
Odwóz o godz. 12.45